Pod zdjęciem znajdziecie przepis, smacznego!
2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. cukru kryształ
1 łyżeczka soli
4 czubate łyżki kakao
1 szkl. maślanki (zawsze daję ciut więcej)
1,5 szkl. oleju kujawskiego
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki octu winnego
Przygotuj dwie miski.
Do jednej wsyp suche składniki (Mąka, cukier, kakao, sól) i wymieszaj
Do drugiej wlej mokre (jajko z maślanką i olejem) i roztrzep do uzyskania jednolitej masy.
Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj mikserem przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
Sodę rozpuść w occie winnym, tak uzyskaną pianę dodaj do czekoladowej masy a następnie wymieszaj mikserem przez kilka sekund.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 175 st. C i piecz około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka
Polewa czekoladowa
100 gram gorzkiem czekolady (70% kakao)
2 łyżki masła lub dwie łyżki śmietany 30%
Umieść czekoladę z masłem w rondelku metalowym lub miseczce i postaw na garnku z gotującą się wodą w ten sposób rozpuścisz czekoladę i nie spowoduje to przypalenia jej. Miseczka nie może dotykać wody!
Oblej rozpuszczoną czekoladą ostudzone ciasto i posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTakie szybkie przepisy są najlepsze bo można cieszyć się wspaniałym smakiem bez wysiłku. Sama piekę bardzo rzadko a jeśli już to zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ bo wiem, że z takimi wskazówkami ciasto wyjdzie idealne. Polecam wszystkim, którzy kochają czekoladowe wypieki.
OdpowiedzUsuńDzięki za dobre komentarze!
OdpowiedzUsuńZamiast kakao można dać dwie tabliczki czekolady 64-70% kakao. Rozpuścić czekoladę i dodać jak rozmieszaliscie suche składniki z mokrymi. Na koniec dodajemy sodę z octem, mieszamy i do pieca:)
OdpowiedzUsuń