poniedziałek, 21 października 2013

Kopytka z kiszoną kapustą smażoną na boczku

Achh te smaki z dzieciństwa. Wczorajszy odcinek "Master Chef" natchnął mnie do zrobienia dzisiejszego obiadu. Uczestnicy mieli przygotować dania ze swojego dzieciństwa, osoby z rodziny przyniosły im w koszach produkty do sporządzenia tych przysmaków...jednym brakowało mąki innym wiary we własne siły i słowa otuchy. Mi nie brakowało niczego, miałam produkty, wiarę a otuchy co nie miara;) Poniżej podaję przepis i zdjęcie moich smaków z dzieciństwa;)
 
 
Kopytka
1kg ziemniaków
ok 2 szkl. mąki
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
0,5 łyżeczki soli
 
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i zmiel za pomocą maszynki lub praski.
Do zmielonych ziemniaków dodaj 1 szklankę mąki, jajko oraz mąkę ziemniaczaną* i ugniataj szybko co jakiś czas dosypując mąki. Ugniataj nie za długo, do czasu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i da się z niego uformować rulon.
Potnij rulon na kawałeczki ok. 1cm szerokości i gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 2min od wypłynięcia na powierzchnię.
 
Kapusta na boczku
30dkg świeżego boczku
0,5kg kwaśnej kapusty kiszonej
1-2 łyżki cukru
1 łyżka smalcu
 
Wykonanie:
Podsmaż boczek na smalcu następnie dodaj cukier i chwilę podsmażaj (do czasu aż cukier zacznie się karmelizować) Do karmelizującego się cukru z boczkiem dodaj kapustę kiszoną i podsmażaj do czasu aż kapusta zmięknie.
 
Kopytka podsmaż na patelni, dodaj kapustę i podsmażaj chwilę do połączenia się smaków.
 
Smacznego!
 
 
 
 
 
 

1 komentarz:

  1. Prawdziwe pyszności!! Miałam okazję spróbować :) Pozdrowienia od współlokatorki ze studenckich czasów :)

    OdpowiedzUsuń