Składniki na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na mus jagodowy
600 g jagód, świeżych
świeżo wyciśnięty sok z 1 małej cytryny
pół szklanki cukru
1,5 łyżki żelatyny w proszku
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Składniki na krem śmietankowy
250g serka mascarpone
3 szkl. śmietany kremówki 30%
Bezy
Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj do uzyskania sztywnej piany.
Następnie po kolei dodawaj żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta używając ruzgi.
Dno tortownicy wyłoż papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj. Wyłoż ciasto i piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
Gorące ciasto wyciągnij z piekarnika i upuść je z wysokości około 60 cm (w formie) na podłogę.
Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia i wystudź.
Przygotowanie musu jagodowego
Do garnuszka wsyp jagody, cukier i sok z cytryny. Postaw garnuszek na palniku i zagotuj do rozpuszczenia cukru.
Następnie przetrzyj powstały mus przez sitko aby pozbyć się drobnych pestecze.
Powinno wyjść ok 400ml musu, jeżeli wyszło więcej podgrzej go chwile żeby woda wyparowała.
Mus przelej do garnuszka i podgrzej do wrzenia.
Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszaj dokładnie aby nie było grudek.
Dodaj rozpuszczoną żelatynę do musu (można ją dodać przez sitko, dla pewnosci zeby grudek nie było. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodawaj powoli, łyżka po łyżce, do wystudzonego musu delikatnie mieszając.
Przygotowanie kremu śmietankowego:
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do niej serek mascarpone (partiami) i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Przygotowanie tortu:
Biszkopt przetnij na 2 części i układaj warstwy:
Biszkopt
Krem jagodowy
Bezy
Krem śmietankowy
Biszkopt
Krem śmietankowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz