Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 26cm):
2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. cukru kryształ
1 łyżeczka soli
4 czubate łyżki kakao
1 szkl. maślanki (zawsze daję ciut więcej)
1,5 szkl. oleju kujawskiego
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki octu winnego
Przygotowanie:
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki (Mąka, cukier, kakao, sól) i wymieszaj
Do drugiej wlej mokre (jajko z maślanką i olejem) i roztrzep do uzyskania jednolitej masy.
Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj mikserem przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
Sodę rozpuść w łyżce octu winnego, tak uzyskaną pianę dodaj do czekoladowej masy a następnie wymieszaj mikserem przez kilka sekund.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 175 st. C i piecz około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka
* blacha okrągła o średnicy 23cm. Jeśli chcesz upiec większe ciacho wszystkie składniki pomnóż razy 2.
Składniki:
200g czekolad gorzkiej 70% kakao1,5 szkl. śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w garnuszku na parze i ostudź. Śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj ubitą śmietanę powoli (partiami) do wstudzonej czekolady i mieszaj powoli, delikatnie aż do połączenia się składników.
Krem śmietankowy
Składniki:
250g serka mascarpone
1,5 szkl. śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do niej serek mascarpone (partiami) i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Dobrze jest wcześniej zmiksować serek mascarpone, żeby nie pojawiły się grudki serka w ubitej śmietanie.
Krem maślany:
Składniki:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem.
Bezy:
Można upiec blat bezowy albo kupić w cukierni. Jedne i drugie zdadzą egzamin;)
Masa cukrowa:
Składniki:
70g wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
50g glukozy.
850g cukru pudru.
Przygotowanie:
Rozpuść żelatynę w wodzie a następnie dodaj glukozę. Wysyp 650g cukru pudru na stolnicę. Zrób kopiec z cukru i dziurę na środku.
Do środka powoli wlewaj powstały z żelatyny i glukozy płyn i delikatnie mieszaj. Zagniataj starajac sie nie podsypywać więcej cukru pudru.
Im więcej cukru pudru tym masa jest bardziej krucha i może się łamać. To ile się zużyje cukru pudru zależy od jego jakości.
Do uzyskania kolorowej masy używam barwników spożywczych
Przygotowanie tortu:
Ciasto czekoladowe przetnij na 2 części i układaj warstwy;)
Ciasto czekoladowe
Krem czekoladowy
Bezy
Krem śmietankowy
Ciasto czekoladowe.
Posmaruj całe ciasto kremem maślanym.
Rozwałkuj masę cukrową na blacie podsypanym mąką ziemniaczaną lub wysmarowanym oliwą/olejem.
Podnieś delikatnie masę i połóż na tort.
Wycinaj z masy wymagane części i układaj na torcie, przyklejając za pomocą białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz