Masa kremowa
Składniki:
•9 żółtek
•240 g cukru kryształu
•750 g serka mascarpone
•1 opakowanie podłużnych biszkoptów
•kakao do dekoracji
•1/2 szklanki wody
•240 g cukru kryształu
•750 g serka mascarpone
•1 opakowanie podłużnych biszkoptów
•kakao do dekoracji
•1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop.
Żółtka ubijamy mikserem, stopniowo dolewając syrop powstały z wody i cukru. Ubijamy je na bardzo puszystą masę.
Serek mascarpone mieszamy trzepaczką, aby zmienić je konsystencję.
Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop.
Żółtka ubijamy mikserem, stopniowo dolewając syrop powstały z wody i cukru. Ubijamy je na bardzo puszystą masę.
Serek mascarpone mieszamy trzepaczką, aby zmienić je konsystencję.
Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
Składniki:
•250 ml espresso
•60 ml amaretto
•90 g cukru
•250 ml espresso
•60 ml amaretto
•90 g cukru
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy kawę i wsypujemy cukier. Gotujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop (syrop nie może być zbyt gęsty). Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodajemy amaretto i mieszamy.
Dodajemy amaretto i mieszamy.
W głębokim naczyniu (ok.30x20cm) układamy warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych wcześniej mocno ponczem kawowym.
Na biszkoptach układamy warstwę kremu. Następnie znowu układamy nasączone biszkopty i krem.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Na biszkoptach układamy warstwę kremu. Następnie znowu układamy nasączone biszkopty i krem.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki na ciasto należy przesiać ciemne kakao lub posypać wiórkami czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz