sobota, 9 listopada 2013

Tiramisu na pochmurny dzień

 
Masa kremowa
Składniki:
•9 żółtek
•240 g cukru kryształu
•750 g serka mascarpone
•1 opakowanie podłużnych biszkoptów
•kakao do dekoracji
•1/2 szklanki wody
 
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop.
Żółtka ubijamy mikserem, stopniowo dolewając syrop powstały z wody i cukru. Ubijamy je na bardzo puszystą masę.
Serek mascarpone mieszamy trzepaczką, aby zmienić je konsystencję.
Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone i mieszamy.

Poncz kawowy
 
Składniki:
•250 ml espresso
•60 ml amaretto
•90 g cukru
 
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy kawę i wsypujemy cukier. Gotujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop (syrop nie może być zbyt gęsty). Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodajemy amaretto i mieszamy.
 
 
W głębokim naczyniu (ok.30x20cm) układamy warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych wcześniej mocno ponczem kawowym.
Na biszkoptach układamy warstwę kremu. Następnie znowu układamy nasączone biszkopty i krem.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki na ciasto należy przesiać ciemne kakao lub posypać wiórkami czekolady.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz