piątek, 8 listopada 2013

Pavlova

 
 
Składniki na bezę:
170 ml białek
250 g cukru kryształ
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 18-20cm.Ubijaj białka w metalowej misce, jak piana jest już prawie sztywna stopniowo dodawaj cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując na jednolitą masę. Po ubiciu piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.Następnie dodaj do piany mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijaj jeszcze przez minutę. Wyłóż pianę kilkoma szybkimi ruchami na okrąg na papierze. Nie głaszcz jej zbyt długo. Boki powinny byc trochę wyższe, tak aby wykładając później śmietanę nie uciekała ona bokami.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w 120 stopniach C.*
Później zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz bezę przez minimum 3 godziny.
Po tym czasie beza będzie chrupiąca na zewnątrz a w środku pozostanie lekko wilgotna z pianką.
*jeśli pieczesz bezę korzystając z funkcji góra-dół. Zmniejsz temperaturę do 100 stopni a później do 90.
 
Krem śmietanowy
 
Składniki:
Śmietana kremówka 30% lub 36%*
 
Przygotowanie:
Ubij śmietanę mikserem, pamiętaj żeby nie ubijać jej zbyt długo, żeby nie zrobiło się z niej masło.
* śmietana musi być koniecznie mocno zimna. W przeciwnym razie może się nie ubić.
 
Wyłóż śmietanę na upieczoną, ostudzoną bezę. Na górę pokrój Twoje ulubione owoce. W moim przypadku były to kiwi, granat i mango.
 
Najlepsza Pavlova wg mnie jest z malinami, truskawkami, granatem, borówkami, jagodami (niekoniecznie wszystko razem:))
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz