Składniki:
2,5 szkl. mąki pszennej
10 g suchych drożdży
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,25 szkl. cukru
0,35 szkl. mleka
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietana
120 g roztopionego masła
gęsta konfitura wiśniowa do nadziewania
cukier puder do opruszenia rogalików
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka to smarowania rogalików przed pieczeniem.
Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. Dodaj jajka, śmietanę, mleko, masło i cukry.
Wyrabiaj ciasto najpierw łyżką a później rękoma, będzie się trochę kleiło jednak staraj się nie dodawać więcej mąki. Następnie uformuj kulę z ciasta obsypując je lekko mąką. Owiń kulę lnianą ściereczką i zatop w garnku z zimną wodą. Najlepiej jak woda przykryje całą kulę.
Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody jest gotowe do pracy.
Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody jest gotowe do pracy.
Wyjmij stolnicę, posyp lekko mąką i ponownie wyrobiaj ciasto. Podziel ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkowuj na koło o średnicy około 25 cm. Podziel koło na 8 trójkątów, połóż 1/2 łyżeczki nadzienia na podstawę trójkąta i zwiń formując rogalika. Ułóż rogaliki na blaszce wysmarowanej wcześniej masłem, przykryj czystą, suchą lnianą ściereczką i odstaw do wyrośniecia na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie posmaruj rogaliki jajkiem roztrzepanym z mlekiem, dzięki temu będą miały piękny złoty kolor i piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz