wtorek, 5 listopada 2013

Utopione Rogaliki

Kolejny dzień pieczenia z siostrą. Wczoraj były pierogi, dzis rogaliki. Pyszne, drożdżowe, rozpływajace się w ustach. Oto efekty naszej pracy.



Składniki:
2,5 szkl. mąki pszennej
10 g suchych drożdży
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,25 szkl. cukru
0,35 szkl. mleka
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietana
120 g roztopionego masła

gęsta konfitura wiśniowa do nadziewania
cukier puder do opruszenia rogalików
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka to smarowania rogalików przed pieczeniem.


Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. Dodaj jajka, śmietanę, mleko, masło i cukry.
Wyrabiaj ciasto najpierw łyżką a później rękoma, będzie się trochę kleiło jednak staraj się nie dodawać więcej mąki. Następnie uformuj kulę z ciasta obsypując je lekko mąką. Owiń kulę lnianą ściereczką i zatop w garnku z zimną wodą. Najlepiej jak woda przykryje całą kulę.
Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody jest gotowe do pracy.
Wyjmij stolnicę, posyp lekko mąką i ponownie wyrobiaj ciasto. Podziel ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkowuj na koło o średnicy około 25 cm. Podziel koło na 8 trójkątów, połóż 1/2 łyżeczki nadzienia na podstawę trójkąta i zwiń formując rogalika. Ułóż rogaliki na blaszce wysmarowanej wcześniej masłem, przykryj czystą, suchą lnianą ściereczką i odstaw do wyrośniecia na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie posmaruj rogaliki jajkiem roztrzepanym z mlekiem, dzięki temu będą miały piękny złoty kolor i piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz