Biszkopt*:
3 duże jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kako
Poncz:
1/2 szklanki wiśniówki(opcjonalnie)
Galaretka z wiśniami:
600g wiśni mrożonych drylowanych
280ml wrzącej wody
2 galaretki wiśniowe
Krem straciatella:
400g mascarpone
100g mlecznej czekolady
3 łyżki cukru pudru
250ml śmietany kremówki
* blacha 26cm
Przygotowanie biszkoptu:
W jedej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 5-7 minut na maxymalnych obrotach). Pod koniec ubijania dodaj wodę oraz olej. W drugiej misce wymieszaj sypie składniki (mąka, proszek do pieczenia, kako)
Do masy jajecznej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszaj łyżką do chwili połączenia się składników. Ciasto wylej delikatnie do przygotowanej tortownicy i piecz ok. 20 minut w 180stopniach (do suchego patyczka). Po 5 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika, wyjmij ciasto z blachy i przełóż najlepiej na kratke aby wystygło. Schłodzone ciasto przełóż z powrotem do tortownicy i nasącz wiśniówką.
Przygotowanie galaretki:
Rozpuść dwie galaretki wiśniowe w 280 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
Zamrożone wiśnie wysyp do miski i zalej przygotowaną wcześniej gorącą galaretką. Mieszaj energicznie bo po około 1min galaretka zacznie szybko tężeć i trzeba szybko przełożyć ją na biszkopt.
Przygotowanie kremu:
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj mascarpone i cukier puder i wymieszaj. Dodaj startą czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przełóż krem na warstwę wiśniową i posyp wiórkami czekolady i rozdrobnionymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Gosiu, co z tym przepisem? :)
OdpowiedzUsuń