wtorek, 11 lutego 2014

Figowe z orzechami


Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
190g cukru
3 duże jajka
230ml wody
250g margaryny
1 płaska łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru (można pominąć)
20 suszonych fig
120g poszatkowanych orzechów włoskich


Składniki do ozdobę:
100g mlecznej czekolady
50ml śmietany 30%
Orzechy włoskie

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiej, dodaj proszek, sodę i wszystko wymieszaj.
W garnuszku umieść wodę, margarynę, cynamon, imbir i podgrzewaj na wolnym ogniu aż margaryna się rozpuści. Dodaj pokrojone figi i odstaw.
Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Do masy wsyp ostrożnie suche składniki(mąka z proszkiem i sodą) i wmieszaj delikatnie łyżką. Dodaj do tego rozpuszczone (ostudzone) masło z figami i rozdrobnione orzechy włoskie.
Wlej ciasto do blaszki wcześniej wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez ok. 1h, do tzw. suchego patyczka.

Przygotowanie ozdoby:
W rondelku umieść połamaną wcześniej czekoladę i śmietanę. Podgrzej aż składniki się rozpuszczą. Polej czekoladą ciasto i ozdabiaj jak tylko dusza zapragnie;) W moim przypdku były to orzechy włoskie, które uwielbiam;)

Spróbuj, to nie trudne:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz