Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 26cm):
2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. cukru kryształ
1 łyżeczka soli
4 czubate łyżki kakao
1 szkl. maślanki (zawsze daję ciut więcej)
1,5 szkl. oleju kujawskiego
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki octu winnego
Składniki na krem czekoladowy
200g czekolad gorzkiej 70% kakao
1,5 szkl. śmietany kremówki 30%
Składniki na krem śmietankowy
250g serka mascarpone
1,5 szkl. śmietany kremówki 30%
Składniki na krem maślany
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
Składniki na masę cukrową:
70g wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
50g glukozy.
850g cukru pudru.
Przygotowanie ciasta:
Przygotuj dwie miski.
Do jednej wsyp suche składniki (Mąka, cukier, kakao, sól) i wymieszaj
Do drugiej wlej mokre (jajko z maślanką i olejem) i roztrzep do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj mikserem przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy. Sodę rozpuść w łyżce octu winnego, tak uzyskaną pianę dodaj do czekoladowej masy a następnie wymieszaj mikserem przez kilka sekund. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 175 st. C i piecz około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Czekoladę rozpuść w garnuszku na parze i ostudź. Śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj ubitą śmietanę powoli (partiami) do wstudzonej czekolady i mieszaj powoli, delikatnie aż do połączenia się składników.
Przygotowanie kremu śmietankowego:
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do niej serek mascarpone (partiami) i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Przygotowanie kremu maślanego:
Utrzyj masło z cukrem.
Przygotowanie masy cukrowej:
Rozpuść żelatynę w wodzie a następnie dodaj glukozę. Wysyp 650g cukru pudru na stolnicę. Zrób kopiec z cukru i dziurę na środku. Do środka powoli wlewaj powstały z żelatyny i glukozy płyn i delikatnie mieszaj. Zagniataj starajac sie nie podsypywać więcej cukru pudru.Im więcej cukru pudru tym masa jest bardziej krucha i może się łamać. To ile się zużyje cukru pudru zależy od jego jakości.Do uzyskania kolorowej masy używam barwników spożywczych
Przygotowanie tortu:
Ciasto czekoladowe przetnij na 2 części i układaj warstwy:
Ciasto czekoladowe
Krem czekoladowy
Bezy
Krem śmietankowy
Ciasto czekoladowe
Posmaruj całe ciasto kremem maślanym. Rozwałkuj masę cukrową na blacie podsypanym mąką ziemniaczaną lub wysmarowanym oliwą/olejem. Podnieś delikatnie masę i połóż na tort. Wycinaj z masy wymagane części i układaj na torcie, przyklejając za pomocą białka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz