niedziela, 19 stycznia 2014

Aromatyczna kaczka w pomarańczach z miodem



 
  Składniki:
  1 kaczka ok 2kg.
  2 cytryny
  2 pomarańcze
  2 łyżki przyprawy do potraw chińskich knorr
  1/2 łyżeczki chilli
  5 łyżek miodu
  szczypta anyżu
  sól








Sposób przygotowania:
Natrzyj kaczkę solą, natnij w ukośną kratkę i odstaw. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryn i pomarańczy. W moździeżu utrzyj przyprawę do potraw chińskich z chilli, anyżem i skórkami z owoców. Natrzyj kaczkę powstałą pastą. Usuń z owoców białą warstwę skórki. Jest ona gorzka i nie będzie smaczna. Owoce pokrój na większe kawałki i i nafaszeruj nimi kaczkę. Umieść kaczkę w naczyniu żaroodpornym i włóż do rozgrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20min piecz kaczkę w 250stopniach bez przykrycia. Później zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 1 godzinę pod przykryciem. Po tym czasie zlej tłuszcz z naczynia, polej kaczkę miodem i piecz jeszcze przez 30min pod przykryciem. Wyjmij kaczkę z piekarnika i zostaw do wystygnięcia przez ok. 20min.
Nie krój jej od razu po wyjęciu bo straci smak!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz