niedziela, 19 stycznia 2014

Pierogi nadziewane kurkami i marchewką



Składniki na ciasto: 3szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
1 jajko
1 szklanka gorącej wody (250ml)

Składniki na farsz:
30dag kurek
2 średnie marchewki
2 łyżki masła
sól, pieprz

Do okraszenia:
20dag boczku wędzonego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki


 
Przygotowanie farszu:
Rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i smaż 1-2min. Dodaj pokrojone w kostkę kurki. Dopraw wszystko solą i pieprzem i smaż ok. 10-15min.
Odstaw farsz do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć do uzsykania jednolitej masy.
Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego krążki, na krążek nakładaj trochę farszu i sklej.
Gotuj w lekko osolonej wodzie 2min od wypłynięcia.
 
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy. Przełoż boczek do miseczki. Podsmaż ugotowane wcześniej pierogi. Wyłóż podsmażone pierogi na talerz, okraś boczkiem z miseczki i posyp pietruszką
 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz