sobota, 18 stycznia 2014

Pierogi nadziewane łososiem w towarzystwie orzechów włoskich i bazylii.

 
Składniki na ciasto:3szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
1 jajko
1 szklanka gorącej wody (250ml)

Składniki na farsz:
350g łososia świeżego
120ml śmietany 30%
3 łyżki koperku
1 duża cebula
Sól i pieprz
Przygotowanie farszu: 
Zeszklij na maśle cebulkę, do tego dodaj łososia pokrojonego w kawałeczki, podsmaż chwilę, dodaj śmietanę i koperek. Duś ok 10-12min.
 
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć do uzsykania jednolitej masy.
Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego krążki, na krążek nakładaj trochę farszu i sklej.
Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie ok 2min. od wypłynięcia. 
 
Sos orzechowo-bazyliowy
3 łyżki orzechów włoskich
garść świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1/4 kostki masła
1 mała papryczka chili
 
Przygotowanie sosu:
Upraż orzechy i poszatkuj. Poszatkuj bazylię, pokrój drobno papryczkę i przeciśnij czosnek przez praskę.
Rozpuść masło w garnuszku, dodaj orzechy, paprykę, bazylię i czosnek. Wymieszaj i odstaw na 10min. Po kilku minutach sos przejdzie zapachami i będzie miał cudny aromat.
 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz