wtorek, 11 lutego 2014

TARTA Z PIANKĄ KOKOSOWĄ I MALINAMI

Składniki na kruchy spód:
220 gram mąki pszennej
2,5 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody
30 g planty
90 g masła (pamiętaj, że musi być zimne)

Krem:
330 g jogurtu greckiego
150 ml mleka zagęszczonego słodzonego (Gostyń)
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka


Frużelina malinowa:
0,5kg mrożonych malin
0,75szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
0,25szklanki wrzątku

Przygotowanie spodu:
Mąkę, cukier i sól wymieszaj. Następnie dodaj wodę, plantę i masło i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem. Na ciasto połóż papier do pieczenia, a następnie na papier wysyp ryż, który obciąży ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika i podpiecz w temperaturze 190ºC przez ok 15 minut. Następnie usuń papier i piecz kolejne 20 minut.

Przygotowanie kremu:
W misce zmiksuj jogurt z jajkami, mlekiem skondensowanym, mlekiem kokosowym i wiórkami na jednolitą masę.
Delikatnie wylej masę na spód i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
Wyjmij z piekarnika i ostudź. Na górę wyżlóż frużelinę malinowa.

Przygotowanie frużeliny:
300gram malin umieść w garnuszku, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu aż rozpuści się cukier. Następnie dodaj łyżkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczą uprzednio rozpuszczoną w łyżce wody. Przetrzyj tak otrzymaną masę przez sitko. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do przecieru i resztę mrożonyh malin. Odstaw na chwilę do lodówki lub na balkon(teraz jest zimno:)) Wyłóż ostudzoną frużelinę na masę kokosową.

Smacznego!

















Postanowiłam zrobić również małe tartaletki dla moich gości:)

                   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz