Sładniki na kruchy spód:
220 gram mąki pszennej lub krupczatk
2,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
25 g planty
95 g zimnego masła
Krem:
400 g jogurtu greckiego
250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
1,5 szklanki musu z dyni*
2jajka
1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie spodu:
Mąkę, cukier i sól wymieszaj. Następnie dodaj wodę, plantę i masło i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj kulę i owiń folią. Włóż do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm.
Przenieś ciasto na papierze do formy na tartę (do góry dnem) odklej papier i wylep ciastem resztę formy. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie na papier wysyp fasolę (może być ryż, groch, kulki ceramiczne), które obciążą ciasto.
Wstaw ciasto do piekarnika i podpiecz w temperaturze 190ºC przez ok 15 minut. Następnie usuń papier i piecz kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta.
Ciasto musi być całkowicie wypieczone, ponieważ nadzienie jest bardzo rzadkie.
* Przekrój dynię na pół, usuń wióry i pestki, piecz skórką do dołu w temperaturze 190 stopni przez 40min. Obierz ze skórki i zmkisuj na miazgę.
Przygotowanie masy jogurtowej:
W misce zmiksuj jogurt z jajkami, musem i mlekiem skondensowanym.
Delikatnie wylej na spód i wstaw do piekarnika.
Piecz przez około 20-25 minut, do czasu aż masa zastygnie.
Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Na wystudzoną tartę wylej lekko ściętą galaretkę (1 galaretka rozpuszczona w 0,5l wody) i wstaw do lodówki do czasu aż galaretka się zsiądzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz